Er zijn de laatste 30 dagen geen uitslagen
Uitslagen:

Pinksterweekendje Neo's: Sowieso Oostenrijk

Pinksterweekendje Neo's: Sowieso Oostenrijk

Sowieso Oostenrijk
Donderdag 6 juni tot en met pinkstermaandag 10 juni stond sinds oktober, november 2018 in veler agendaʼs vet omcirkeld: NEOʼs-weekend Oostenrijk. Geen KZ dit jaar, maar deelname aan een heus voetbaltoernooi in het Alpenland. Na Malaga in 2011 en Edinburgh in 2014 werd dit de derde buitenlandse trip van Het Bijzondere Stel (HBS). Op de dag dat de herdenking van 75 jaar D-day in Normandië plaatsvond, kwam het overgrote deel van de NEOʼs met echtgenotes aan in Gasthof Steindl in Haibach ob der Donau tussen Passau en Linz. Het, door Sjoukje Blom geboekte, gemoedelijke onderkomen aan de Donau waar de selectie zich in alle rust voorbereidde op het aanstaande toernooi op pinksterzondag bij SV Waizenkirchen en aldaar georganiseerd door de FC Grasshoppers, lag er emotioneel idyllisch bij, direct aan de oever van de Donau.
In de aanloop naar het toernooi vond er elke dag na het verantwoorde sportontbijt, een yogasessie plaats onder de bezielende leiding van Ellen van Bruggen om daarmee niet alleen het fysiek in de juiste toernooistand te krijgen, maar om ook de geest aan te scherpen voor het toernooi (asics: anima sane in corpora sane). Dat wij de zaken sowieso uiterst serieus aanpakken moge blijken uit het feit dat wij ter verkenning van speelveld en accommodatie de gebroeders Boomsma Andries en Jouke vermomd met hun vrouwen Corinne en Baukje naar Waizenkirchen stuurden. Hun rapportages werden ‘s avonds besproken door de technische staf. Ook de omgeving van het lommerrijke Schlögen werd verkend. Een inspirerende teamwandeling naar een Donau-uitzichtspunt, een verfrissende duik in een lokaal zwembad en een aansterkende lunch; het diende allemaal één doel: het hobbymannschaftstoernooi van FC Grasshoppers in Waizenkirchen.
Na een vorstelijk diner werd de eerste avond afgesloten met vooral een drankje en een schaars hapje. Hylke Boem Boem zal zich die eerste avond lang heugen. Daags erna werd de hotelkamer zijn cel, Dieke zijn Florence Nightingale en de Wirtin van Gasthof Steindl een begripvolle gastvrouw: “Er muss eine Infektion haben”, zo luidde haar vlotte diagnose. De NEOʼs-diagnose was van iets andere aard: vier liter Weizenbier en een Schnapps. Passau is in het land dat naast ons ligt bekend onder de naam Dreiflüssestadt. Een fijne, barokke stad. U leest het goed, ook cultureel werd er een en ander ondernomen. Ook hier weer een hoger doel dienend: op ontspannen wijze de geest vrij maken in de aanloop naar het toernooi in Waizenkirchen.
Om ons team tot een nog grotere eenheid te smeden werd de avond voorafgaand aan het toernooi een pubquiz gespeeld door de selectie, daarin bijgestaan door de spelersvrouwen. Margot van der Woude en Ellen van Bruggen tekenden voor organisatie, jurering en vraagstelling. Dat we gesterkt uit deze avondactiviteit kwamen bleek wel uit het feit dat Justus Boersma na torsobetasting door de geblindoekte Sjoukje Blom als Hans van der Meulen werd gevoeld. Het laat maar zien hoezeer wij één zijn geworden in twee dagen; mannen met een missie! Elke avond werd in de bar van het hotel de dag afgesloten met een gelag dat zijn weerga niet kende. DJ Badmeester JVB bracht met zijn opzwepende teksten en songs met name het vrouwelijke deel in orgastische extase en wel zo erg dat velen van hen tafel en stoel als podia zagen, daardoor geïnspireerd door Natasja Hoekstra die, naar het schijnt, zeer bedreven is in stoel- en tafeldansen. Onze gelagen werden bevochtigd door Jozef, de man met het iPod-oortje. Als een heuse 007 bewoog hij tussen ons. Jozef is een vriend voor het leven geworden van de NEOʼs, omdat hij wist hoe de bierpomp werkte en wist dat je NEOʼs-vrouwen niet een glas witte wijn moet geven, maar direct een hele fles.
Pinksterzondag? De oplettende lezers hebben vastgesteld dat dat niet een zaterdag is. Juist. Maar BCV heeft statutair toch vastgelegd dat dat niet kan, voetbal op zondag? Jawel, want wij hadden preses Dirk van der Woude bij ons en die verleende ons ontheffing. Hij deed zelfs het slotwoord bij de Siegerehrung! Pinksterzondag in Waizenkirchen was warm, heel warm. Eigenlijk te warm om te voetballen. Hobbymannschaften? Van onze leeftijd? Nou dàt echt niet. Jonge, aalgladde en razendsnelle pikkies bij wie de pus in de laatste puist net was opgedroogd. In wedstrijd één hadden we twee keer met de ogen geknipperd en geen bal geraakt om tegen een snelle 2-0 achterstand aan te kijken. Dat is, op zijn
Amsterdams gezegd kat met een u. Was het de hoogte? De hitte? Overkill aan yogasessies? Aan de vocale ondersteuning tijdens de wedstrijd ontbrak het niet, want die was er. Nee, het waren die ‘snotneuzenʼ die ons links en rechts voorbijrenden. Uiteindelijk eindigden we het toernooi op een verdienstelijke zesde plaats. Niet slecht voor de gemiddeld oudste Mannschaft van het Pfingstenturnier van FC Grasshoppers.
En nu weer terug naar Burgum om volgend seizoen als, wen er maar aan, FC Burgum NEOʼs door het leven te gaan. Oostenrijk 2019 was sowieso een prachtig weekend waaraan we zoete herinneringen bewaren, deels uitgebeeld in de film van Jaap Kingma die nu in productie is, maar waarvan de trailer al een schitterend voorproefje gaf. Servus, tschuss und auf wiedersehen. 
Henk Blom
Duitsland, ergens op een Autobahn tussen Regensburg en Kassel.