Er zijn de laatste 30 dagen geen uitslagen
Uitslagen:

BCV - Hardegarijp 5-1

BCV - Hardegarijp 5-1

22-09-2018 BCV - Hardegarijp  5-1 (3-0)
22. Remco Bouius 1-0, 40. Remco Bouius 2-0, 43. Yorn Sikkenk 3-0 (rust) 72. Ralph Wietses 3-1, 76. Robert van der Laan 4-1 (pen.), 90. Robert van der Laan 5-1


In essentie heeft het woord derby niets met voetbal te maken; het vindt zijn roots in de paardensport. In de loop der decennia is het begrip echter geadopteerd in andere sporten, met name de voetbalsport ging het begrip geheel en al inbedden. Wat maakt een voetbalderby nou een derby? Geografische ligging? Emoties? Rivaliteit? Historie? Sentimenten? Wellicht is het een mengsel van de hiervoor genoemde begrippen. Feit is wel dat je hem in de agenda zette en in de aanloop ernaartoe de bespiegelingen in krant of kantine opzoog. Zo heb ik de Slag om de Simmerdyk altijd wel ervaren; BCV – vv Hardegarijp. De rivaliteit en de emotie spatte ervan af in eerdere confrontaties, maar het gevoel is alsof dat sinds vorig jaar wat minder is geworden. Zou jammer zijn, want ook de derby is wat voetbal zo mooi maakt. Ook al is een wedstrijd niet om aan te gluren, het gaat erom wie wint. Punt. Liever geen gelijkspel, want dat laat een onbestemd gevoel achter.


 
Nou van dat laatste was zaterdagmiddag op het Koningsland geen sprake. BCV rolde met 5 – 1 vv Hardegarijp op en de Burgumers kunnen de komende tijd weer met de borst vooruit, zoals het programmaboekje het verwoordde, door Tytsjerksteradiel. Goed het flitsvoetbal van een paar weken daarvoor lieten de rood-witten niet elke keer zien vanmiddag, maar kwalitatief is deze selectie er in de voorbij zomer niet op achteruit gegaan. Integendeel. Het is bij tijd en wijle smullen langs de lijn wanneer even een oprisping het talent laat zien dat we nu in het veld hebben staan en dat wat Jasper Bouma nog achter de hand heeft op de bank, laat dat niet onverlet hier te melden. Was er niet een cruyffiaanse uitspraak over de sterkte van de bank en de plaats die je in de eindrangschikking uiteindelijk inneemt?


 
Het eerste vermeldenswaardige wapenfeit in de wedstrijd is wanneer Yorn Sikkenk de Hardegarijper doelman checkt op waakzaamheid; zijn harde schot wordt onschadelijk gemaakt. Even houden de Burgumers de adem in wanneer CP Pander onfortuinlijk lijkt neer te komen op zijn schouder na een hard kopduel: Pander is een taaie en hij kan verder. Duidelijk is wel dat Hardegarijp het fysiek niet schuwt en zich zo nu en dan langs de rand van wat wel en niet scheidsrechterlijk getolereerd wordt, manoeuvreert.
De 1 – 0 is er één om in te lijsten. Op uitstekend aangeven van Merijn Feenstra lobt Remco Bouius de bal over de twijfelend uitkomende Hardegarijper goalie Freek Jan Oosterhuis: BCV leidt. En gaat duidelijk maken in het verdere verloop wie de lakens uitdeelt op het veld, want verder dan een mogelijkheid tot een kans komen Hardegarijpers niet.
BCV daarentegen gaat onverdroten verder. Na een crosspass van Bouius op Harmen Vlietstra, spat diens inzet via de onderkant van de lat weer het veld in. Doellijntechnologie was niet nodig om te oordelen dat de bal de lijn niet passeerde, maar Vlietstra’s schot verdiende zeer zeker een beter lot. Aangever Remco Bouius is echter even later wel het goudhaantje. In de veertigste minuut scoort hij zijn tweede en zet BCV daarmee op een 2 – 0 voorsprong: het begint te lopen bij de Burgumers.
En het is helemaal gedaan met de Hardegarijper sopraan wanneer in de 42e minuut op aangeven van Harmen Vlietstra Yorn Sikkenk de 3 – 0 binnenglijdt en daarmee het lot voor onze gasten bezegelt. BCV had helemaal op twee oren kunnen slapen wanneer Harmen Vlietstra’s inzet op slag van rust raak was geweest. Doelman Oosterhuis maakte deze onschadelijk en kort daarna klinkt het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Berends. Theetijd.


 
Na de pauze komt BCV stroef uit de startblokken, wordt wat slordig, verliest wat de grip op het middenveld en ziet Hardegarijp het fysiek nog iets minder te schuwen dan voor de thee. Een en ander resulteert na twee Hardegarijper pogingen in de 3 – 1 voor onze gasten. Het doelpunt komt van de voet van spits Ralph Wietses. Voor BCV is dit de ‘wake-up-call’, want vanaf dat moment komt het initiatief weer geheel aan Burgumer zijde. Na een vrije trap van Roeland Rusticus die in een baan om Burgum belandt, krijgt BCV kort daarna een penalty. Scheidsrechter Berends ontging de slaande beweging van Oane Rijpma jegens Bouius niet en wees gedecideerd naar de stip. Geel voor de verdediger van Hardegarijp en spits Robert van der Laan die wel raad weer met dit buitenkansje en BCV op een welverdiende 4 – 1 zet. Coach Jasper Bouma wisselt daarna Bouius voor Jurrian Schievink en kort daarna Sikkenk voor alweer een talent: Johan van der Velde.


 
De koek is echter nog niet op, want misschien wel het mooiste wordt tot het laatste bewaard. CP slalomt zich als waar een slangenmens uit India door de Hardegarijper defensie en degradeert die daarmee tot toeschouwers, om vervolgens Van der Laan te vinden met zijn pasje, die daaropvolgend ook zijn tweede doelpunt van de middag maakt: 5 – 1!


 
Geflatteerd? Nee, want er was maar één ploeg die aanspraak mocht maken deze middag op winst in de Slag om de Simmerdyk en dat was BCV. Het speelde veel beter, goede spelopvatting, verzorgder en dat al stemde ook trainer Jasper Bouma tot tevredenheid. Even een korte terugval na de rust, het tegendoelpunt schudde zijn team weer wakker om dan daarna weer duidelijk te maken aan de opponent wie baas is op het Koningsland. Een verdiende winst. Vv Hardegarijp stelde met de matige inbreng c.q. prestatie deze middag in Burgum teleur en mag zich nog gelukkig prijzen dat de uitslag niet hoger is uitgevallen. Want die mogelijkheid was er.


 
Komende twee wedstrijden spelen de Burgumers om utens. Aanstaande zaterdag speelt BCV uit tegen CVVO in Lemmer om de week erna weer uit te spelen tegen promovendus Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht (TONEGO) uit Luttelgeest. Eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 13 oktober a.s. En dat is weer een derby: SC Veenwouden is dan onze gast. Wie weet tot dan.Opstelling BCV:
Arjen Tolman, Jacob Frimpong, Hendrik Elzinga, Roeland Rusticus, CP Pander, Merijn Feenstra, Remco Bouius (79. Jurrian Schievink), Romke Bos (67. Roy van Houten), Robert van der Laan, Yorn Sikkenk (82. Johan Lennart van der Velde), Harmen Vlietstra
 

BCV 1 - Hardegarijp 1

Meer informatie
BCV 1
BBBB30Y
5 - 1
Uitslag
Hardegarijp 1
BBBD70M
Officials: H. (Hessel) Soldaat || J (Jaap) van Bruggen || Afgeschermd ||
Accommodatie
Sportpark Het Koningsland
Burg Bothenius Lohmanln 40 C
9251LD BURGUM
0511-462150
Route
47%
Winst
thuis
41%
Winst
Uit
44%
Winst
thuis
41%
Winst
uit