BCV 1 - Wykels Hallum 1 | 2 - 1 BCV 2 - Heerenveense Boys 2 | 2 - 1
Uitslagen:

Leeuwarder Zwaluwen – BCVantastisch 0-3 (0-1)

Leeuwarder Zwaluwen – BCVantastisch 0-3 (0-1)

De kop boven dit verslag dekt de lading volkomen, want de mannen van trainer Jasper Bouma speelden een voortreffelijke wedstrijd tegen koploper Leeuwarder Zwaluwen, die eigenlijk geen moment in de wedstrijd zijn geweest, hoewel de start van de wedstrijd nog enigszins ander deed vermoeden, want BCV kwam in de beginfase goed weg na een goede kans voor de Zwaluwen, maar BCV keeper Jorrit van der Meulen, die vandaag een prima wedstrijd keepte, redde bekwaam.

BCV 1 liet zich eerder deze ‘stille week’ al van hun goede kant zien, want samen met de begeleiding wisten ze in een dik half uur alle 240 Paastaarten bij onze vele vrijwilligers te bezorgen. Na een paar broodjes en een kop soep, deed men dit ‘even’ voor de training, een prachtig stukje teamwerk, dat rondom veel positieve reacties opleverde en zeker voor herhaling vatbaar.

Kennelijk had trainer Bouma hierop voort geborduurd, want wat BCV gisteren liet zien was een perfect staaltje teamwerk, waar de Sweltsjes niks tegen in hadden te brengen. Ze werden over het hele veld opgejaagd zodra ze in balbezit kwamen en van opbouw kon geen sprake zijn, want BCV wist deze telkens te onderbreken. Normaalgesproken kost dit veel kracht, maar als je met de overtuiging speelt, die BCV gisteren liet zien, dan vallen opeens alle ballen goed en zit het telkens net mee, waardoor je vooruit kan voetballen en er niet achteraan hoeft.

Zo ontspon zich een wedstrijd, die voor de meegereisde Burgumers een waar genoegen werd, want de kansen regen zich aaneen en het enige punt van kritiek kan dan ook het gebrek aan rendement zijn, want zelfs een paar 100% kansen waren aan BCV niet besteed waardoor de Leeuwarders nog best lang ‘in leven werden gehouden’. De eerste mogelijkheid was voor Roel vd Meulen, die een afgeslagen corner vol op de pantoffel nam, doch de Leeuwarder keeper had een antwoord en tikte de bal over.

Vervolgens blijft BCV druk houden en ontstaan enkele mogelijkheden, doch de eindpass is niet zuiver, waardoor vrij staande mensen voor het doel niet worden bereikt. In 22e minuut is het dan toch raak als Cor de Jong een strafschop mag nemen na een overtreding in het strafschopgebied. De Jong schiet hard en onberispelijk binnen en de verdiende voorsprong is een feit.

In de 34e minuut ontstaat de grootste kans van de wedstrijd als vleugelflitser Harmen Vlietstra, na een goede actie van de vandaag weer als vanouds goed spelende Fedde Durk Kingma wordt weggestuurd over rechts. De linksback komt tegelijk bij de bal, maar Vlietstra weet met de punt van de schoen de bal net langs de back te tikken en is weg… richting doel, omspeelt de keeper, komt iets uit positie, maar schuift de bal keurig in richting van het lege doel… het publiek steekt de handen al omhoog, maar helaas kreeg de keeper op het laatste moment rugdekking van zijn centrale verdediger, die een doelpunt nog net weet te voorkomen. Volgende keer mag het iets harder…

Tot de rust nog enkele mogelijkheden, maar de beslissing kan nog niet geforceerd worden. Na de rust een zelfde spelbeeld. Zwaluwen probeert het wel, maar men kan zich eenvoudig niet onder de BCV druk vandaan voetballen en zo ontstaat er ruimte voor hete nog steeds prima voetballend en soms goed combinerende BCV met Roel van der Meulen als balvast aanspeelpunt, Romke Bos en Fedde Durk Kingma als spelers met diepte in hun spel, die hun directe tegenstander nagenoeg constant de baas waren. Na een kwartier spelen pikt Erwin van der Meulen de bal op het middenveld op, ziet zo snel geen afspeelmogelijkheid en besluit het maar eens van afstand te wagen en schiet van 25 meter op het doel. De keeper is kansloos dankzij een stuit en de bal verdwijnt in de hoek. 0-2 en BCV op rozen, mits men de kop erbij houdt.

De Zwaluwen moeten nu meer risico nemen willen ze nog een resultaat halen en er ontstaan zeeën van ruimte, waarvan Vlietstra nog een keer weet te profiteren. Romke Bos heeft zijn zoveelste onderschepping en weet Vlietstra knap aan te spelen. Deze ziet de keeper te ver voor zijn doel staan en probeert het daarom van afstand en hij weet de keeper met een knap schot te passeren en daarmee is het karwei geklaard. Het is alleen afwachten tot hoever de score nog op gaat lopen en of BCV het doel aan eigen kant schoon weet te houden. Dat laatste lukt, mede dankzij een goed ingrijpen van Hendrik Elzinga, die een klein slippertje van keeper van der Meulen kan repareren, maar ondanks riante kansen van oa Erwin van der Meulen en invaller Auke Schievink, beide alleen voor de keeper, levert het geen andere eindstand op.  Zo eindigt dezer wedstrijd in een zeer verdiende overwinning en kan het elftal zich met een goed gevoel voorbereiden op de komende wedstrijd aanstaande zaterdag thuis tegen sportclub Joure. Gelet op deze wedstrijd en de recente resultaten van sc Joure kan het een hele interessante wedstrijd worden.

U moet de gebruikelijke foto’s bij het verslag deze keer missen, want onze huisfotograaf geniet van een weekendje Barcelona.

Opstelling BCV: J. van der Meulen, C. de Jong, H. Elzinga, R. Rusticus, J. Frimpong, R. vd Meulen (M. Sheng Xiao), R. Bos, F.D. Kingma (R. Dijkstra) P. Westra, H. Vlietstra (A. Schievink).